VITAMINER FÖR DEN AKTIVA

Vitaminer och mineraler behöver vi alla. De bidrar till energiomsättning, stärker hud, hår och naglar, bidrar till muskelfunktion, motverkar trötthet, upprätthåller fettförbränning och muskeltillväxt.. Listan kan göras lång! 

Nedan följer de vitaminer som kan vara extra bra att hålla ett vakande öga på för dig som tränar och är fysiskt aktiv!

B-vitamin
B-vitaminer är centralt för muskeluppbyggnad, energiomsättning och nervsystemet. B-vitaminer finner du exempelvis i broccoli, spenat, kött, fisk och ägg. B-vitamin förekommer dock i flera olika varianter (8 st former) och finns därmed olika mängd i olika livsmedel. 

C - och E-vitamin
Innehåller antioxidanter vilka bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress. C-vitamin bidrar även till att immunförsvaret fungerar normalt vid hård träning. C-vitamin finner du exempelvis i citrusfrukter, paprika och spenat.

D-vitamin
D-vitamin har bland annat en central del i att hjälpa kroppen ta upp kalcium, vilken bland annat bidrar till normal skelettutveckling. D-vitamin får vi främst i oss via solen, men även via kosten som lax och svamp. Under vinterhalvåret är det svårt att få i sig tillräckligt med vitamin D. 

Magnesium
Bidrar till normal energiomsättning och normal funktion av muskler och nervsystem. Magnesium kan även minska trötthet och utmattning. 

Mangan, koppar, selen
Exempel på antioxidanter som bidrar till musklernas återhämtning. 

Järn
Järn är ett mineral som transporterar syre i blodet (som hemoglobin) och i musklerna (som myoglobin). Järn stimulerar även kroppens eget immunförsvar. Vid hård träning utsöndras järn via urin och svett. Järn finns bland annat i kött, fisk, ägg, spenat, lever och banan. 

Zink
Zink ingår i hundratals enzym i kroppen vilka omsättning av proteiner, kolhydrater, fett, nukleinsyror och bla vitamin A. Zink bidrar även till ett fungerande immunförsvar. Zink finns bland annat i kött, mejeriprodukter, fullkornsprodukter och nötter. 

Vill du ta hjälp av en kostrådgivare för att forma ditt hälsosammaste jag? Läs mer här!
 

LÄMNA ETT AVTRYCK

SENASTE INLÄGGEN

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln