KOLHYDRATER & FIBER

Kolhydrater finns i olika former, allt från strösocker, saft och läsk till grönsaker, fullkornsprodukter, bröd och potatis. Kolhydrater är ett samlingsnamn för sockerarter, kostfiber och stärkelse. Beroende på dess uppbyggnad och i vilket livsmedel det finns, så agerar de olika i kroppen. Vissa celler, främst cellerna i hjärna och nevsystemet samt de röda blodkropparna, är helt beroende av energin från glukos - som bryts ned från kolhydrater. I musklerna samt levern lagras glykogen, som brytits från glukos, som energireserv. 45-60 av energin från vårt dagliga intag rekommenderas bestå av kolhydrater.

Det är dock viktigt att få i sig rätt sorts kolhydrat, som t ex fiber. Fiber är en sorts kolhydrat och bryts inte ned i matsmältningen och når därmed tjocktarmen nästintill orörd. Fibrer finns i frukt, grönsaker, bönor, linser samt fullkornsprodukter som gryn, ris, bröd och pasta. Vi rekommenderas äta 25 gram fiber per dag för en kvinna och 35 gram fiber per dag för en man. 

Mat med högt fiberinnehåll...
►...får blodsockret att stiga långsammare.
►... ger högre mättnadskänsla. 
►... ökar volymen av maten då en del fiber binder vätska. Detta gör passagen genom tarmen smidigare och är därför bra för en trög mage. Tänk dock på att dricka rikligt med vatten eftersom fibrerna behöver vätska att binda till!
►...kan minska risken för mag- och tarmcancer då maten snabbare och smidigare passerar tarmen och cancerogena får kortare tid inne i tarmen. 
►... kan bidra som föda till de goda bakterierna i magen. 

Var finner jag kostfibrer?
Grönkål 6,2 g fiber per 100 g.
Broccoli 3.3 g fiber per 100 g.
Kikärtor 4.3 g fiber per 100 g.
Passionsfrukt 15.9 g fiber per 100 g.
Päron 3,9 g fiber per 100g.
Banan 1.7 g fiber per 100g.
Kiwi 3.8g fiber per 100g.
Havregryn 9 g fiber per 100 g.
Fullkornspasta 8.5 g fiber per 100 g.

Sugen på att lära dig mer och applicera det på dig själv? Anlita din kostrådgivare här!

LÄMNA EN KOMMENTAR

SENASTE INLÄGGEN

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln