ÄR MJÖLK BRA?

Mjölk är ett livsmedel som på senare år blivit väl omdiskuterat. Dels ur djursynpunkt och dels huruvida mjölk egentligen är bra eller dåligt för oss. Huruvida en vuxen människa ska dricka mycket, lite eller ingen mjölk är omdiskuterat och forskningen ger både positiva och negativa resultat av båda delarna. Men summeringen lyder ofta att något glas mjölk om dagen mår vi bra av!

För barn däremot är mjölk extra bra. Mjölk är en god källa till kalcium, D-vitaminer och många mineraler. Dessutom bidrar den med fantastiska proteiner också. Kalcium bidrar bland annat till tillväxt hos barnet och D-vitamin behövs för upptag av kalcium. Mjölk är med andra ord en mycket bra näringskälla för barn, men ska självklart intas med måtta – som med alla livsmedel.

Fördelen med mjölk är främst dess höga innehåll av kalcium och D-vitamin. För barn som är veganer eller inte tål mjölk behöver få i sig kalcium på andra sätt. Kalcium behövs för bildning av skelett och tänder, och brist kan leda till tillväxthämning och/eller osteoporos. Andra goda källor till kalcium är grönkål, vitkål, broccoli, apelsin, räkor sil med mera. Även vegetabiliska mjölkprodukter (ex soja- eller havremjölk) är ofta berikade med kalcium och D-vitamin.

Laktosintolerans är väldigt ovanligt för barn upp till fem år. Vid misstänkt laktosintolerans är det alltid bra att vända sig till sin vårdcentral eller utvärdera med er kostrådgivare först. Laktosintolerans kan vara en sekundär laktosintolerans som uppstår vid glutenintolerans då tarmen skadats pga det. Var därför extra uppmärksam om ditt barn är under 5 år – då det sällan är laktosintolerans. .

Boka din kostrådgivare här idag - för att få svar på fler frågor och funderingar kring ditt barns kost!

ISTÄLLET FÖR KOMJÖLK:
Havredryck, sojadryck, hampamjölk, cashewmjölk, mandelmjölk, hasselnötsmjölk eller kokosdryck.

Barn under 6 år bör undvika risdryck pga den höga mängden arsenik!

Rådfråga gärna med din kostrådgivare om vilka alternativ som lämpar sig bäst för olika recept eller för t ex fler frågor om arsenik.

Boka din kostrådgivare här idag!

Etiketter: hälsa måbra mjölk

LÄMNA EN KOMMENTAR

SENASTE INLÄGGEN

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln