VITAMINER

Kroppen behöver vitaminer för att må bra och fungera som den ska. Vitaminer behövs i små mängder och måste intas via kosten då de inte går att tillverkas av kroppen. Vitaminer definieras enligt att det måste finnas ett behov av att det ämnet finns i kosten, att ämnet enbart behövs i små mängder, ämnet är organiskt (inte en mineral eller metall) och ska inte vara en kolhydrat, protein eller fett. Det finns i dagsläget totalt 13 ämnen som räknas som livsnödvändiga vitaminer. Brist av vitaminer kan ge olika sjukdomssymptom medan överdos också kan vara skadligt.

Vitaminer delas även upp i två kategorier, fett- samt vattenlösliga. De fettlösliga vitaminerna är vitamin A, D, E och K och binds till fett för att därefter tas upp i blodet via tarmen. De fettlösliga vitaminerna lagras i levern och för framtida behov finns det därmed ett lager i levern att ta ifrån.

De vattenlösliga vitaminerna är tiamin, riboflavin, niacin, vitamin B6, vitamin B12, Folat samt vitamin C. Dessa förs med vätskan genom kroppen och behövlig mängd absorberas i kroppen och överbliven mängd förs ut ur kroppen via urinen. För att tillfredsställa behovet av vattenlösliga vitaminer måste intaget ske dagligen/veckovis. Vattenlösliga vitaminer lagras därmed inte, undantaget är dock vitamin B12 som lagras i levern som överskott.

Är du osäker på om din kost täcker alla livsviktiga vitaminer? Anmäl dig eller ditt barn till våra kostprogram online för att få råd och verktyg att skapa en kost som täcker dina inviduella behov! Läs mer om kostrådgivningen här!.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln